Back to Top
!!! ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΓΕΛΙΕΣ !!! Καταχώρισε δωρεάν την αγγελία σου αγοραπωλησίας ή εργασίας.

Νομοί
 Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, 
Βοιωτίας  Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας.

 
 
 • Είσαστε εδώ:
 • ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΥΠΝΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΝΟΥ ΑΘΗΝΑ ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΥΠΝΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΝΟΥ ΑΘΗΝΑ ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Προβολές:91
https://stereaelladaonline.gr/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/950/logo-1485456096.jpg
ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΥΠΝΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΝΟΥ ΑΘΗΝΑ ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
πρόσωπο επαφής
ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (+)
2106972119
Διεύθυνση: Λεωφόρος Μεσογείων 107, ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ 11526
Τηλέφωνο: 2130439237
Φαξ: 2106972119
Κινητό τηλέφωνο: 6944284814
 • Λεπτομέρειες Επιχείρησης
 • Χάρτης
 • Κριτικές

ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΥΠΝΟΥ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΝΟΥ

 

 ΜΕΡΜΙΓΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Ειδικός Ιατρός Ύπνου (American Board Certified International Sleep Specialist)

Ειδικευθείς στην Ιατρική του Ύπνου (Sleep Medicine) στο Cleveland Clinic Sleep Disorders Center, Ohio, USA

Πνευμονολόγος

Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Τέως Διευθυντής Εργαστηρίου Ύπνου 401 Γ.Σ.Ν.Α.

Υπεύθυνος Εργαστηρίου Διαταραχών Ύπνου Πνευμονολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center / Αν. Διευθυντής

 Bιογραφικό

Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Ιατρική Σχολή και Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)  1987-1993

 Ιατρικές Ειδικότητες:

Πνευμονολογία  (Σισμανόγλειο Νοσοκομείο , Αθήνα)  1995-2001 (λήψη ειδικότητας  2001)

Ιατρική του Ύπνου (Cleveland Clinic Sleep Disorders Center) 2004-2006 (Λήψη ειδικότητας Ιατρικής Ύπνου , Boards in Sleep Medicine, Chicago 9/2006)

 

Ακαδημαϊκοί τίτλοι:

MD, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Ιατρική Σχολή και Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)

PhD, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιατρική Σχολή 2004

Διδακτορική Διατριβή : ‘‘ Μελέτη του φαινομένου απόπτωσης στους κυτταρικούς πληθυσμούς  του βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος ασθενών με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση και Σαρκοείδωση’’

Ειδικός Ιατρός Ύπνου (American Board Certified International Sleep Specialist , 2006)

 

Επαγγελματική προϋπηρεσία (στην ιατρική ύπνου):

Συνεργάτης Εργαστηρίου Ύπνου 401 ΓΣΝΑ (2001-2003)

Διευθυντής Εργαστηρίου Ύπνου 401 ΓΣΝΑ (από το 2007-2014)

Εξειδίκευση στην Ιατρική Ύπνου  Cleveland Clinic Sleep Disorders Center, Ohio,

USA (2004-2006)

Υπεύθυνος εργαστηρίου Ύπνου Ερρίκος Ντυνάν ΗC (2007-σήμερα)

Επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας στην Ιατρική Σχολή  Πανεπιστημίου Κρήτης (από 2012 έως σήμερα)

 

Μέλος Εταιρειών-επιστημονικών φορέων:

Mέλος της American Academy of Sleep Medicine (από 2005)

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Μέλος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Mέλος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Ύπνου  (HSRS)

Μέλος Επιτροπής Πιστοποίησης Εργαστηρίων Ύπνου (2010-σήμερα)

Συντονιστής ομάδος διαταραχών αναπνοής ύπνου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας  (2010- σήμερα)

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα:   

Σύνδρομο Yπνικής Άπνοιας,  Iδιοπαθής  Πνευμονική Ίνωση  και Ύπνος ,

Nευρολογικά νοσήματα και ύπνος,

Καρδιαγγειακές και μεταβολικές επιπτώσεις συνδρόμου υπνικής άπνοιας,

Μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός σε αναπνευστικά ,καρδιολογικά και

νευρομυϊκά   νοσήματα

 

 Διακρίσεις

1.Πρώτος Έλληνας Πνευμονολόγος  με απόκτηση ειδικότητας Ιατρικής Ύπνου στις ΗΠΑ

2. Οργάνωση πανευρωπαϊκού σεμιναρίου Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας για   Ιδιοπαθή Πνευμονική  Ίνωση και Ύπνο (Αθήνα 2013)

3.Συγγραφή 2 κεφαλαίων (7,10) στο  Αμερικανικό Βιβλίο Ιατρικής Ύπνου  ‘’Α case a   week:  Sleep Disorders from the Cleveland Clinic’’  Οxford University Press 2011

4. 24ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό συνέδριο 2015  Βραβείο 3ης καλύτερης ελληνικής εργασίας δημοσιευμένης σε διεθνές ιατρικό περιοδικό Intensive versus standard follow-up to improve continuous positive airway pressure compliance. Eur Respir J. 2014

5. .24ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό συνέδριο 2015 . Βραβείο καλύτερης  εργασίας «Μακροχρόνια επίδραση θεραπείας με PAP και ο ρόλος της συμμόρφωσης στη θεραπεία σε ασθενείς με σύνδρομο παχυσαρκίας-υποαερισμού.

6. 23ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό συνέδριο 2014.Έπαινος στην εργασία ‘’The role of compliance with positive airway pressure on blood pressure in patients with obstructive sleep apnea”

7. 22o Πανελλήνιο Πνευμονολογικό συνέδριο 2013. Πρώτο βραβείο καλύτερης εργασίας “ Intensive versus standard follow-up to improve continuous positive airway pressure compliance”.

 

 

Σύνδρομο υπνικής άπνοιας:  μια σύγχρονη επιδημία

«ΜΕ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ»

Βασικά στοιχεία για την ανεύρεση ατόμων με πιθανό σύνδρομο υπνικής άπνοιας και παραπομπής τους στο υπερσύγχρονο Εργαστήριο Ύπνου του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 Τι είναι η υπνική άπνοια;

H υπνική άπνοια ή πιο επιστημονικά το σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη (άπνοια) ή μερική (υπόπνοια) διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο.Για να θεωρηθεί αυτή η διακοπή ως παθολογική, θα πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 10 δευτερόλεπτα.Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η διακοπή της αναπνοής οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη στο επίπεδο του φάρυγγα (κύρια στην περιοχή πίσω από την μαλθακή υπερώα και τη γλώσσα), οπότε μιλάμε για αποφρακτικό ΣΑΥΥ. Πολύ σπανιότερα το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική ρύθμιση της αναπνοής από το κεντρικό νευρικό σύστημα, οπότε μιλάμε για κεντρικού τύπου ΣΑΥΥ. Στην περίπτωση αυτή η αναπνοή διακόπτεται, αλλά οι ανώτεροι αεραγωγοί παραμένουν ανοικτοί.

 Πόσο συχνό είναι το ΣΑΥΥ;

H απάντηση εξαρτάται από τον ορισμό που θα οριοθετήσουμε.Χρησιμοποιώντας ως μόνο κριτήριο τον αριθμό απνοιών και υποπνοιών ανά ώρα ύπνου (apnea-hypopnea index, AHI) το 24% των ανδρών και το 9% των γυναικών ξεπερνούν το ανώτερο φυσιολογικό όριο των 5 επεισοδίων ανά ώρα ύπνου. Εάν πέραν του παθολογικού δείκτη ΑΗΙ απαιτείται και η ύπαρξη ημερήσιων συμπτωμάτων (συγκεκριμένα υπνηλίας) τότε η συχνότητα του υπολογίζεται στο 4% των ανδρών και 2% των γυναικών. Πρέπει να τονισθεί ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες τα ανωτέρω ποσοστά μάλλον υποεκτιμούν την αληθινή συχνότητα του συνδρόμου που πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη.

Είναι πράγματι πιο συχνό στους άνδρες;

Πράγματι, φαίνεται ότι η συχνότητα στον ανδρικό πληθυσμό είναι τουλάχιστον διπλάσια ανεξάρτητα του ορισμού που θα αποδεχθούμε, αλλά αυτό ισχύει για συγκρίσεις με προεμμηνοπαυσικές γυναίκες. Μετά την εμμηνόπαυση η συχνότητα στις γυναίκες αυξάνει σημαντικά και σχεδόν τα ποσοστά φτάνουν εκείνα των ανδρών , καθότι πιστεύεται ότι η «προστασία» των ορμονών του φύλου παύει να υφίσταται.

Ποιοί είναι οι κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες;

Οι κύριοι προδιαθεσθκοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία (τόσο εκτιμώμενη με το δείκτη μάζας σώματος, όσο ειδικά για τους ασθενείς αυτούς και με την περίμετρο του λαιμού), το ανδρικό φύλο, οι κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες , ανατομικά αποφρακτικά αίτια στον ανώτερο αεραγωγό (υπερτροφικές αμυγδαλές, ανατομικές ανωμαλίες ρινός, μακρογλωσσία κλπ), η μετεμμηνοπαυσιακή περίοδος για τις γυναίκες, κληρονομική επιβάρυνση. Καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι το ΣΑΥΥ δεν είναι νόσος μόνον των παχυσάρκων. Μπορεί κάλλιστα να εμφανισθεί και σε λεπτόσωμα άτομα, των οποίων ο ανώτερος αεραγωγός έχει ανατομικά χαρακτηριστικά που προδιαθέτουν για εμφάνιση ΣΑΥΥ.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια των απνοϊκών επεισοδίων που τα καθιστά επικίνδυνα;

 Καταρχήν μειώνεται ο κορεσμός της αιμοσφαιρίνης με επακόλουθο την μειωμένη παροχή οξυγόνου στα βασικά οργανα. Τα αναπνευστικά επεισόδια προκαλούν έκλυση επεισοδίων βραδυταχυκαρδίας ή και άλλων αρρυθμιών. Επιπρόσθετα πολλά αναπνευστικά επεισόδια τελειώνουν με μικροαφυπνίσεις του εγκεφάλου, γεγονότα που καταστρέφουν την μικροαρχιτεκτονική του ύπνου και οδηγούν σε ημερήσια συμπτώματα ακόμη και επί ύπνου ικανής διάρκειας

Υπάρχουν ασθενείς με άλλα νοσήματα που πρέπει να  αναζητούμε με περισσότερη επιμονή το ΣΑΥΥ;

Πράγματι, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και σοβαρή μείωση του κλάσματος εξωθήσεως το ΣΑΥΥ και μάλιστα ως επί το πλείστον το σχετιζόμενο με κεντρικά επεισόδια, είναι αρκετά συχνότερο. Σε παχύσαρκους ασθενείς με υπέρταση η οποία δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς με την φαρμακευτική αγωγή ή σε περιπτώσεις καρδιακών αρρυθμιών που έχουμε κενά στη διαγνωστική προσέγγιση καλό είναι να σκεφτούμε και το ΣΑΥΥ που είναι δυνατόν άμεσα ή έμμεσα να σχετίζεται με τα προβλήματα αυτά. Μετά από εγκεφαλικά επεισόδια η συχνότητα του συνδρόμου (κεντρικού ή αποφρακτικού) είναι εξαιρετικά συχνή, μπορεί δε να αποτελεί το βασικό αίτιο που οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο καθότι δεν το είχε κανείς υποπτευθεί έως τότε. Στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά την διάρκεια του ύπνου που βλεπουμε τα όνειρα μας (REM ύπνος) μπορεί είτε λόγω απνοικών επεισοδίων, είτε λόγω υπαερισμού να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την ζωή του ασθενούς. Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς με ισχαιμική καρδιακή νόσο ή καρδιακές αρρυθμίες όπου ακόμη και ένα μέτριο ΣΑΥΥ μπορεί να επιβαρύνει σε επικίνδυνο βαθμό την ήδη προβληματική κατάσταση από το αρχικό νόσημα. Ο υποθυροειδισμός σαφώς προδιαθέτει, η δε θεραπεία αποκατάστασης με θυροειδικές ορμόνες πρέπει να γίνει ενόσω το σύνδρομο θεραπεύεται.Κατά πολλούς το ΣΑΥΥ όχι μόνον προδιαθέτει αλλά ουσιαστικά υπάγεται σε αυτό που ονομάζουμε μεταβολικό σύνδρομο(υπερλιπιδαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπέρταση κλπ). Σε ασθενείς με κατάθλιψη και πιθανή αύξηση βάρους (μεταξύ άλλων και από την φαρμακευτική αγωγή) ας σκεφτούμε ότι και το ΣΑΥΥ μπορεί να έχει τον ρόλο του στην όλη κλινική εικόνα

Πως θα αναγνωρίσουμε τους ασθενείς αυτούς ;

Πέραν τον ύποπτων σωματομετρικών στοιχείων οι ασθενείς με ΣΑΥΥ έχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα τόσο ημερήσια ,όσο και νυκτερινά.

Ημερήσια συμπτώματα

 1. Υπνηλία ακόμη και κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων που ευχαριστούν τον ασθενή και που έως πρόσφατα τις επιτελούσε με ευκολία. Η δυνατότητα για πνευματική εργασία μπορεί να είναι επηρεασμένη ή δε κοινωνική ζωή περιορισμένη υπό τον κίνδυνο επέλευσης ύπνου όταν όταν ο ασθενής είναι στο θέατρο, στο εστιατόριο με τους φίλους του ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Πολύ χειρότερο όμως είναι να αντιλαμβάνεται ο ασθενής ότι νυστάζει στην οδήγηση και ότι αποτελεί κίνδυνο όχι μόνον για τον εαυτό τους αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
 2. Ημερήσια κόπωση χωρίς εμφανή λόγο και παρά τον ικανής διάρκειας ύπνο.
 3. Διαταραχή του συναισθήματος (από απλή μελανχολία έως κατάθλιψη) χωρίς σαφές αίτιο σχετιζόμενο με διαπροσωπικές σχέσεις ή προβλήματα στον εργασιακό χώρο.
 4. Σεξουαλική δυσλειτουργία χωρίς υποκείμενο οργανικό αίτιο

Νυκτερινά συμπτώματα

 1. Ρογχαλητό . Το σύμπτωμα αυτό δεν είναι σπάνιο και δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που ρογχαλίζει (50-60% των ατόμων άνω των 60 ετών) πρέπει να ελεγχθεί για ΣΑΥΥ. Είναι όμως σημαντικό να ερευνηθεί το ρογχαλητό που πριν χρόνια ήταν υποφερτό και αντιμετωπίσιμο με ύπνο σε πλάγια θέση και τώρα είναι τόσο έντονο ώστε καταστρέφει τον ύπνου του ή της συζύγου ή ακόμη αναγκάζει τα ζευγάρια να κοιμούνται σε χωριστά δωμάτι
 2. Παρατηρούμενες διακοπές αναπνοής . Αυτές κυριολεκτικά τρομάζουν τον σύζυγο του ασθενούς και τον αναγκάζουν να ξυπνήσει τον κοιμώμενο υπό τον φόβο ότι κάτι κακό θα συμβεί. Συχνά τα επεισόδια συμβαίνουν ανάμεσα σε επεισόδια έντονου ρογχαλητού ,αλλα για να τα παρατηρήσει κανείς πρέπει να είναι στο ίδιο υπνοδωμάτιο με τον ασθενή, πράγμα που συχνά δεν συμβαίνει σε έντονους ρογχαλιστές.
 3. Απότομες αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμονής .Τα επεισόδια αυτά παριστούν αφυπνίσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα σωτήριες για τον ασθενή προκειμένου να αποκατασταθούν τα αέρια αίματος και το στρες των ζωτικών οργάνων από την υποξαιμία
 4. Απότομες κινήσεις άκρων και ανήσυχο ύπνος συχνά ενοχλητικός για τον σύντροφο στο κρεββάτι
 5. Συχνές αφυπνίσεις για ούρηση που διαταράσσουν την συνέχεια του ύπνου
 6. Ξύπνημα το πρωί με έντονο πονοκέφαλο απότοκο της υπερκαπνίας από τα συνεχόμενα επεισόδια των νυκτερινών απνοιών, ιδίως στον ύπνο RΕΜ που επικρατεί πτις πρώτες πρωινέ ώρες

Που θα στείλουμε τους ασθενείς που πράγματι υποψιαζόμαστε ότι έχουν ΣΑΥΥ;

Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να υποβληθούν σε μια ειδική εξέταση που ονομάζεται πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου και γίνεται στο σύγχρονο εργαστήριο μας. Ο ασθενής καλείται να κοιμηθεί σε έναν άνετο και πολυτελή χρόνο ενώ καταγράφονται πολλαπλές παράμετροι εγκεφαλικής ,αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτροοφθαλμογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα, ανίχνευση στοματορινικής ροής αέρα, καταγραφή κινήσεων θωρακος και κοιλιάς και θέσης σώματος, μέτρηση κορεσμού αιμοσφαιρίνης, καπνογραφία, καταγραφή ρογχαλητού, ηλεκτροκαρδιογράφημα, έλεγχος κινήσεων άκρων). Η καταγραφή είναι συνεχής και αφορά την συνολική διάρκεια του νυκτερινού ύπνου. Η ανάλυση της όλης μελέτης είναι μια πολύωρη και σύνθετη διαδικασία που γίνεται από τους εξειδικευμένους γιατρούς του κέντρου μας μετά το τέλος της μελέτης.Ειδικοί τεχνολόγοι και νοσηλευτικό προσωπικό παρίστανται σε όλη την διάρκεια της νύκτας εξασφαλίζοντας μια άρτια ποιότητα καταγραφής.

Μπορεί ο ασθενής να διαγνωσθεί με ασφάλεια χωρίς πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου;

ΟΧΙ. Η διενέργεια της μελέτης είναι ο μόνος επιστημονικά αποδεκτός και απόλυτα ασφαλής τρόπος για τεκμηρίωση του συνδρόμου.Γίνεται σε ειδικά κέντρα με ειδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό.

Μπορεί να θεραπευθεί ο ασθενής;

Το σύνδρομο θεραπεύεται σε όλες τις περιπτώσεις, τόσο σε ότι αφορά τις άμεσες συνέπειες που σχετίζονται με τα ημερήσια και νυκτερινά συμπτώματα, όσο και σε ότι αφορά τις μακροπρόσθεσμες δυσμενείς του επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο καρδιαγγειακό και ενδοκρινικό σύστημα και το σύνολο των παραγόντων που διαμορφώνουν την ποιότητα που επιπέδου ζωής.&a

Οδηγίες χάρτη
Προσθήκη κριτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν